



4-5 September 2023 ● Ota, Ogun State, Nigeria

PROGRAMME (Updated 29-08-2023)

Monday, 4 September 2023 Day 1					
09:30 – 10:00	Pre-Registration & Badge Collection Lobby, Covenant University Centre for Research, Innovation and Discovery (CUCRID)				
	INAUGURAL CEREMONY & OPENING SESSION Auditorium, CUCRID				
10:00 – 10:10 10 mins	Welcome Remarks by QS	Dr Ashwin Fernandes Executive Director – Africa, Middle East & South Asia QS Quacquarelli Symonds United Kingdom			
10:10 – 10:25 15 mins	Welcome Remarks by Host & Declaration of the Forum Open	Dr David O. Oyedepo Chancellor Covenant University Nigeria			
10:25 – 10:35 10 mins	Special Opening Address	Prince Dapo Abiodun Governor, Ogun State Nigeria			
10:35 – 10:45 10 mins	Special Opening Address	H.E. Babjide Sanwo-Olu Governor, Lagos State Nigeria			
	FORUM PROCEEDINGS Auditorium, CUCRID				
10:45 – 10:55 10 mins	Setting the scene	Veronica Omeni Principal Consultant & Forum Chairperson QS Quacquarelli Symonds United Kingdom			
10:55 – 11:05 10 mins	Special Address	H.E. Benson Alfred Bana High Commissioner of the United Republic of Tanzania to Nigeria			
11:05 – 11:15 10 mins	Special Address	Ms Samata Gifty Bukari Consul General of Ghana to Nigeria			
11:15 – 11:25 10 mins	Special Address	Prof Yakubu Ochefu Secretary General Committee of Vice Chancellor Nigeria			
11:25 – 11:35 10 mins	Special Address	Dr Noel Biodun Saliu Deputy Executive Secretary (Academics) National Universities Commission Nigeria			

HOST

Education Africa 2030 and Beyond - Sustainability and Social Impact in an African Context

4-5 September 2023 ● Ota, Ogun State, Nigeria

11:35 – 12:00 25 mins	Coffee Break Lobby, Covenant University Centre for Research, Innovation and Discovery (CUCRID)	
12:00 – 12:50 50 mins		Prof Jeffrey Mphahlele Deputy Vice-Chancellor North-West University South Africa
	Panel Discussion "Education as a Catalyst for Sustainable Development in Africa" Moderator Veronica Omeni Principal Consultant & Forum Chairperson QS Quacquarelli Symonds United Kingdom	Prof Peter Akinsola OKEBUKOLA Former Executive Secretary National Universities Commission Nigeria Dr Patrick Awuah Founder and President Ashesi University Ghana Prof Amine Bensaid President Al Akhawayn University Ifrane Morocco
12:50 – 13:40 50 mins	Panel Discussion "Equitable and Inclusive Education: Empowering Communities for Sustainable Change" Moderator Prof Abiodun Adebayo Vice Chancellor Covenant University Nigeria	Prof Emmanuel Afoakwa Vice-Chancellor Ghana Communication Technology University Ghana Prof Reem Bahgat President Egypt University of Informatics Egypt Prof Hedi BEL HADJ SALAH President University of Monastir Tunisia Mr Ifeoluwa Olawale Director of Training and Program BIC Farms
13:40 – 14:40 60 mins	Lunch Break	Nigeria
14:40 – 15:30 50 mins	Panel Discussion "Building Partnerships for Educational Sustainability in Africa" Moderator Ms Omolola Shonubi Executive Director Key Learning Solutions Nigeria	Prof Abednego Amartey Vice Chancellor University of Professional Studies Ghana Mr Chikodi Onyemerela Director Programmes British Council Nigeria



Education Africa 2030 and Beyond - Sustainability and Social Impact in an African Context

4-5 September 2023 ● Ota, Ogun State, Nigeria

15:30 – 16:20 50 mins	Panel Discussion "Environmental Education and Climate Change Awareness in African Schools" Moderator Ms Veronica Omeni Principal Consultant & Forum Chairperson QS Quacquarelli Symonds United Kingdom	Prof Ajith Kumar Vice-Chancellor Skyline University Nigeria Nigeria Prof Lilian Salami Vice-Chancellor University of Benin Nigeria Prof Gabriel Dedeke Federal University of Agriculture, Abeokuta (FUNAAB) Ogun State Nigeria Ms Lucia Onaghise Executive Secretary Food and Beverage Recycling Alliance Nigeria Mr Ibrahim Farinloye Coordinator Lagos Territorial Office, Nigerian Emergency Management Response (NEMA) Nigeria Mrs Victoria Uwadoka Head of Corporate Communications, Nestle Nigeria
16:20 – 17:30 70 mins	Nigeria Campus Tour	
17:30 – 19:00	Free & Easy Time	
19:00 – 21:00	Opening Gala Dinner & Cultural Performance Cafeteria 2	

Tuesday, 5 September 2023 Day 2			
09:30 – 10:00	Pre-Registration & Badge Collection Lobby, Covenant University Centre for Research, Innovation and Discovery (CUCRID)		
10:00 – 10:20 20 mins	Keynote on Nigerian Higher Education & Rankings Landscape	Prof Peter Akinsola OKEBUKOLA Former Executive Secretary National Universities Commission Nigeria	
10:20 – 11:20 60 mins	Debate "Africa needs a region-specific university rankings framework to boost excellence"	For the motion: Prof Peter Akinsola OKEBUKOLA Former Executive Secretary National Universities Commission Nigeria	



Host

Education Africa 2030 and Beyond - Sustainability and Social Impact in an African Context

4-5 September 2023 ● Ota, Ogun State, Nigeria

	Moderator Dr Ashwin Fernandes Executive Director – Africa, Middle East & South Asia QS Quacquarelli Symonds United Kingdom	Prof Patrick Awuah Founder and President Ashesi University Ghana Against the motion: Prof Abiodun Adebayo Vice Chancellor Covenant University Nigeria Prof Ajanaku Kolawole Oluseyi Vice Chancellor
		Landmark University Nigeria
11:20 – 11:50 30 mins	Coffee Break Lobby, Covenant University Centre for Research, Innovation and Discovery (CUCRID)	
11:50 – 12:30 40 mins	QS World University Rankings & QS Subject Rankings – Africa's Performance	Dr Ashwin Fernandes Executive Director – Africa, Middle East & South Asia QS Quacquarelli Symonds United Kingdom Veronica Omeni Principal Consultant & Forum Chairperson QS Quacquarelli Symonds United Kingdom
12:30 – 13:10 40 mins	QS Sub-Saharan Africa University Rankings – Consultation & Discussion	
13:10 – 13:20 10 mins	Valedictory Address	Ms Lucy Pearson Country Director British Council Nigeria
13:20 – 13:30 10 mins	Closing Remarks by QS & Covenant University	
13:30 – 15:00 90 mins	Networking and Departure Lunch break	